دستگیری سلطان واردات نهاده های دام و طیور

به گزارش وبلاگ فوتوسل، سپاه کربلای مازندران مدیرعامل عظیم ترین شرکت واردکننده نهاده های دام و طیور در شمال ایران را دستگیر نموده است. باشگاه خبرنگاران که این خبر را نخستین بار منتشر نموده به نقل از سازمان اطلاعات سپاه عنوان نموده که این شرکت با نگهداری و دپوی نهاده ها در گمرک به دلایل واهی ازجمله عدم تخصیص ارز و بروکراسی اداری در ترخیص کالا بود تا از این طریق ضمن ایجاد کمبود تصنعی نهاده در بازار، ایجاد تنش در صنعت دام و طیور و ضررو زیان به این بخش فراوریی، مصرف کنندگان نهایی در زنجیره فراوری مرغ را مجبور به تامین نهاده ها به وسیله بازار غیررسمی کند. همچنین این شرکت متهم شده که برای واردات ارز دولتی گرفته، اما محصول وارداتی را در بازار آزاد به فروش رسانده است.

دستگیری سلطان واردات نهاده های دام و طیور

به گزارش اعتماد، خبرگزاری مهر نیز در این باره نوشته است: پس از ارسال بعضی گزارش ها در خصوص وجود فساد در بازار نهاده های دامی کمبود شدید دان و خوراک مرغ، اطلاعات سپاه مازندران موضوع را پیگیری و فرد دستگیر شده را به عنوان یکی از عوامل اصلی افزایش قیمت نهاده های طیور شناسایی کرد.

در چند هفته گذشته، قیمت مرغ در عمده فروشی ها تا سقف هر کیلو 26 هزار تومان هم بالا رفت و با قیمت 28 و حتی 30 هزار تومان نیز به دست مصرف نماینده رسید. تا اینکه پس از فروکش کردن التهاب بازار، قیمت ها اندکی کنترل شد و به 20 هزار تومان رسید. در حال حاضر، قیمت هر کیلو گوشت قرمز از 110 هزار تا 160 هزار تومان در نوسان است و گاه بسته به کیفیت گوشت قرمز، قیمت آن بالاتر نیز می رود. این در حالی است که با افزایش قیمت گوشت قرمز، گوشت مرغ به عنوان مهم ترین منبع پروتئینی سفره اقشار متوسط و کم درآمد به حساب می آید و نوسان قیمتی آن به سرعت دیده شده و رسانه ای می گردد.

در آخرین مصوبه ستاد تنظیم بازار، قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده 14 هزار و 400 تومان و قیمت هر کیلو گوشت مرغ برای مصرف نماینده 20 هزار 400 تومان مشخص شده است. اما با همین قیمت نیز باید گفت مصرف نماینده گوشت مرغ، طی 6 ماه گذشته چیزی در حدود 5 هزار تومان بیشتر برای خرید هر کیلو گوشت مرغ باید بپردازد و این افزایش قیمت در این بازه کوتاه زمانی بسیار بالا و پرفشار بوده است.

سود دلالی

فعالان صنعت دام و طیور، علت بالا بودن قیمت گوشت مرغ در بازار را ناشی از کمبود نهاده های دامی عنوان می نمایند. سال گذشته ارزش واردات نهاده های دامی بیش از 4.1 میلیارد دلار بود که در مقایسه با ارزش 3.3 میلیارد دلاری واردات نهاده های دام و طیور در سال 97 رشد 23 درصدی را نشان می داد.

سال 98 بیش از 2.2 میلیون تن کنجاله سویا به ارزش 958 میلیون دلار وارد کشور شده که این رقم در مقایسه با واردات حدود 1.5 میلیون تنی کنجاله سویا به ارزش 665 میلیون دلار در سال 97 رشد 50 درصدی به لحاظ وزنی و رشد 44 درصدی به لحاظ ارزشی را نشان می دهد. قیمت مصوب هر کیلو سویا از سوی ستاد تنظیم 2700 و ذرت 1650 تومان است و باید با این نرخ به دست مرغداران برسد. این در حالی است که سویا در حال حاضر با نرخ 12 تا 20 هزار تومان و ذرت با قیمت 3200 تا 6 هزار تومان در بازار آزاد فروخته می گردد.

اگر نیمی از واردات سویا در جهت درست توزیع قرار گرفته و به دست تولیدنماینده می رسد، اما کمتر از نیمی از آن در بازار آزاد فروخته می گردد این عدد 500 میلیون دلار خواهد بود که با پرداخت بابت هر دلار 4200 تومان به دولت و فروش با قیمت بیش از 4 برابری سویا در بازار آزاد در مجموع تنها در امسال دلالان سویا حدود 10 هزار میلیارد تومانی سود به جیب می زنند. همین برآورد برای سود ناشی از رانت واردات ذرت با ارز دولتی و فروش در بازار آزاد سالانه دست کم به 4 هزار میلیارد تومان می رسد.

مافیای نهاده ها

پیش از این بعضی نمایندگان مجلس نسبت به انحصار به وجود آمده در واردات نهاده های دامی با ارز 4200 تومانی و فروش آن به قیمت آزاد و شکل گیری یک چرخه معیوب از دلالی و واسطه گری تا فساد مالی هشدار داده بودند. جعفر راستی، نماینده مجلس در این باره سی ام شهریور ماه امسال در تذکری خطاب به رییس جمهور گفته بود: چرا واردات نهاده های دامی کشور تنها به چند نفر مافیا واگذار شده است؟ و چرا به این افراد اجازه داده اید نهاده های دامی را در بندر امام دپو نموده و اجازه ورود ندهند؟ آیا این نظام آنقدر ضعیف شده که چند نفر آدم ثروتمند برایش خط و نشان می کشند؟

حسین سلاح ورزی، نایب رییس اتاق بازرگانی ایران هم نوشته بود: بعضی مرغداری ها جوجه ها را از بین می برند، چون از فروش نهاده ها در بازار سود بیشتری می برند.

نامی که مطرح است

نام و مشخصات شرکت واردنماینده عظیم نهاده های دام و طیور در خبری که اطلاعات سپاه مازنداران منتشر نموده نیامده و تنها گفته شده که مدیر اصلی این شرکت در اسپانیا ساکن است.، اما پیش از این، فعالان صنعت مرغداری و حتی نمایندگان مجلس، از یک نام به عنوان چهره پشت پرده بازار خوراک دام و طیور نام می برند: مسعود مدلل.

جواد کریمی قدوسی، نماینده مشهد در دوره قبلی مجلس یک بار در طرح سوالی از وزیر وقت جهاد کشاورزی با نام بردن از فردی با عنوان م مطرح نمود: در آنالیز هایی که پیرامون این اشخاص انجام بدهید با سه زمینه کاری متفاوت روبرو خواهید شد؛ آن طور که در معرفی این افراد آمده است آن ها همگی از یک خانواده هستند که در بخش های مختلفی از جمله خوراک دام و طیور و دانه های روغنی فعالیت دارند.

در سال 92 نیز احمد توکلی در نامه ای به رییس وقت مجلس از رانت خواری 650 میلیون یورویی یک تاجر واردنماینده روغن و مواد روغنی نوشت. توکلی در این نامه با اشاره به افزایش تدریجی سهم این تاجر خاص از بازار خوراک دام گفته بود: این تاجر در سال 1391، 20 درصد از بازار خوراک دام کشور را در اختیار داشت که این رقم در سال 1392، 40 درصد شده و این شرایط نشان دهنده انحصار است.

بعد ها در رسانه ها این گونه مطرح شد که این فرد یعنی مسعود مدلل به وسیله شرکت بازرگانی سپیداستوار آسیا به عنوان وارد نماینده و به نمایندگی از شرکت های اشکان طیور غرب، مجتمع کارخانجات کشت و صنعت شمال و شرکت کشت و صنعت روغن نباتی ماهیدشت توانسته رانت ویژه 650 میلیون یورویی را برای واردات روغن و مواد روغنی به دست بیاورد.

همین سه ماه پیش هم نام مدلل به رسانه ها راه یافت. زمانی ذبیح الله اعظمی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در یک برنامه رادیویی به صراحت مطرح نمود که آقای مدلل کشتی کشتی خوراک دام و طیور را می آورد و در آب های بین المللی نگه می دارد و اعلام می نماید که با فلان قیمت اگر می خواهید بخرید والا به کشور دیگری می فروشم که این ناشی از عدم نظارت است.

سرنوشت این سلطان چیست؟

پس از سلطان ارز، سلطان قیر، سلطان سکه، سلطان لوازم خانگی، سلطان لاستیک و سلطان خودرو، این بار نوبت به سلطان نهاده های دام و طیور رسیده تا بازار نهاده های دامی با شوک جدیدی روبرو گردد. تجربه پیشین نشان داده که دستگیری و حتی اعدام سلاطین مالی تاثیر زیادی بر کنترل قیمت یا بهبود نوسان ها و التهاب های بازار نداشته است. باید دید تازه ترین مورد از دستگیری یک سلطان این بار در بخش نهاده های دام و طیور به کجا می انجامد؟

منبع: فرارو

به "دستگیری سلطان واردات نهاده های دام و طیور" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دستگیری سلطان واردات نهاده های دام و طیور"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید